Poczęstunek zjedzony przez dzieci do ostatniego okruszka! Nie zmarnowało się NIC!

Gala Laureatów plastyczno-literackiego konkursu Województwa Podkarpackiego, dla dzieci młodszych ze szkół podstawowych Podkarpacia, pn. „Magia Resztek” odbyła się w środę 29 października 2025 roku. Konkurs realizowany był w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej w zakresie ochrony klimatu i OZE finansowanej z budżetu Województwa Podkarpackiego.

Głównym celem konkursu było zwrócenie uwagę dzieci, ich środowisk rodzinnych i szkolnych na niemarnowanie żywności.
Jak duży to problem? Duży i wymykający się z pod kontroli. Skalę zjawiska trudno zbadać. Dane są niejednoznaczne. Wg niektórych, w krajach Unii Europejskiej marnuje się rocznie 150 000 000 ton żywności. Ale w 2022 roku przeciętny mieszkaniec UE wyrzucił 132 kg żywności – gdyby tak było, to 450 000 000 mieszkańców UE wyrzucałoby rocznie mniej, bo „tylko 58 500 000 ton jedzenia”. Inne dane (Federacji Polskich Banków Żywności) mówią, że „w Polsce marnuje się rocznie około 5 000 000 ton żywności, z czego zdecydowana większość, około 60% (blisko 3 000 000 ton), jest wyrzucana w naszych domach. W przeliczeniu na jednego mieszkańca, daje to średnio 123-126 kg żywności rocznie, co czyni Polskę jednym z liderów niechlubnego rankingu w Europie”. Prawda, że 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach. Najczęściej lądują w koszach pieczywo, wędliny, warzywa i owoce! Żywność marnuje się dodatkowo w przetwórstwie (19%), w gastronomii (12%), w produkcji (11%) i w sklepach (5%). Wyrzucana żywność to zmarnowane zasoby wody i energii, wykorzystane do jej uprawy, przetworzenia, transportu, przechowywania, handlu! To zmarnowana zasoby Ziemi, zmarnowana praca ludzi i zmarnowane pieniądze! A na koniec trzeba podkreślić, że wyrzucana żywność w trakcie rozkładu na wysypiskach emituje CO2 i CH4 – gazy szklarniowe mające wpływ na postępujące negatywne zmiany klimatyczne!

Konkurs na potrawy przygotowane z „resztek żywności z wczoraj” i produktów które już były zakupione i zmagazynowana w domowych lodówkach i spiżarniach, a „robiły wrażenie” niepełnowartościowych, nie nadającej się do jedzenia, niesmacznych czyli „do wyrzucenia”, adresowany był do uczennic i uczniów klas I-IV Szkół Podstawowych. Trzeba było te „ratunkowe potrawy” pokazać (dowolną techniką plastyczną), ciekawie nazwać i opisać w formie kucharskiego przepisu!
Komisja Stowarzyszenia EKOSKOP i Oddziału d.s. klimatu, energii i edukacji ekologicznej – Departament Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego miała nie lada kłopot. Prac wpłynęło aż 355 z 81 szkół Podkarpacia! To rekord! Jako pomysłodawcy regulaminu byliśmy dumni, że poruszyliśmy aż tyle osób, bo dzieci mogły (a nawet było to wskazane) zainteresować swoimi kucharskimi pomysłami osoby dorosłe: mamę, tatę, babcię, dziadka, ciocię czy np. starsze rodzeństwo… i wielokrotnie wpływ takich „konsultacji w pracach konkursowych” było widać.
W sali konferencyjnej 105 w budynku Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego zgromadziła się śmietanka przyszłych Ramsayów, Robuchonów i Ducasseów – choć z racji przewagi płci pięknej (15 do 6) należało by napisać Magd Gessler.
Zgromadzone laureatki i laureatów powitała Anna Huk członek Zarządu Województwa Podkarpackiego, która złożyła gratulacje dzieciom, opiekunom i nauczycielom oraz razem z Prezeska Stowarzyszenia EKOSKOP Kasią Ruszała wręczyła dyplomy i cenne nagrody.
I tak: pierwsze miejsce i nagrodę – bon upominkowy w wysokości 1200 zł otrzymała Natalia Gołąb uczennica klasy 1 Szkoły Podstawowej Sióstr Niepokalanek w Jarosławiu, drugie miejsce i bon w wysokości 1100 zł Jan Charchut z klasy IVa Szkoły Podstawowej nr 16 im. Władysława Broniewskiego w Rzeszowie, trzecie miejsce i bon 1000 zł Xenia Puk z klasy
I Szkoły Podstawowej w Hadykówce.

Zgodnie z Regulaminem Konkursu dla trzech klas szkolnych z których wywodzą się laureaci I, II i III miejsca zostały przyznane nagrody pieniężne wartości po 1 500 zł brutto każda o spożytkowaniu których mają zadecydować (w demokratycznej dyskusji) dzieci w tych klas!
Nagrody pocieszenia w wysokości 300 zł otrzymali Julia Lubera z klas IIa Szkoły Podstawowej Zespołu Szkół w Maliniu, Alicja Kasprzyk z klasy III b Szkoły Podstawowej Zespołu Szkół
z Oddziałami Integracyjnymi w Pustkowie-Osiedlu, Marcel Kulczycki z IIIe Szkoły Podstawowej nr 37 im. T. Ferenca w Rzeszowie,Oliwia Malinowska z klasy IIIa Szkoły Podstawowej nr 11
w Rzeszowie, Antoni Wilk z IIa Szkoły Podstawowej im. Gen. Wł. Sikorskiego w Hyżnem, Emilia Kocół z klasy I Szkoły Podstawowej w Zespole Szkół w Zawadzie, Nela Bąk z klasy
IIa Szkoły Podstawowej w Besku.
Dyplomy za wyróżniający się udział trafiły do Zosi Koń ze Szkoły Podstawowej im. Ks. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Głogowie Małopolskim, Alicji Krzemień ze Szkoły Podstawowej nr 16 im. Władysława Broniewskiego w Rzeszowie, Luizy Koszowskiej ze Szkoły Podstawowej nr 2 im. Władysława Węglowskiego w Sędziszowie Małopolskim, Leny Dubiel ze Szkoły Podstawowej im. Rodziny Łubieńskich w Zasowie, Estery Wójcik ze Szkoły Podstawowej Sióstr Niepokalanek w Jarosławiu, Szymona Horneckiego ze Szkoły Podstawowej im. Władysława Jagiełły w Medyce, Michaliny Gazdowicz ze Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Tyrawie Wołoskiej, Natana Kuśnierczyka ze Szkoły Podstawowej Zespołu Szkół im. Ks. Kard. S. Wyszyńskiego we Wróbliku Szlacheckim, Tadeusza Foremnego ze Szkoły Podstawowej im. Gen. Wł. Sikorskiego w Hyżnem, Macieja Bartmana ze Szkoły Podstawowej Zespołu Szkół im. Komisji Edukacji Narodowej w Woli Dalszej oraz Joanny Pyzikiewicz ze Szkoły Podstawowej
nr 3 im. Wojska Polskiego w Mielcu.

Po wręczeniu nagród odbyło się zwiedzanie wystawy najciekawszych prac, a potem multimedialna prelekcja dotycząca niemarnowania żywności (wygłoszona przez Mirka Ruszałe – ekologa z EKOSKOP). Smaczn i ekologiczny poczęstunek został zjedzony do ostatniego okruszka! Nie zmarnowało się NIC!

Laureatki, laureaci oraz goście zostali obdarowani „magicznymi kamykami EKOSKOP” autorstwa naszych utalentowanych wolontariuszek Halinki, Ani i Joasi!


Zadanie było finansowane przez Województwo Podkarpackie.

Przejdź do treści