Ciemna strona majówki z grillem

Towarzyskie spotkania przy grillu stały się wiosenną tradycją. Niestety nie są one obojętne dla jakości powietrza. Płynne rozpałki do grilla oraz brykiet podczas spalania wydzielą silnie kancerogenne (rakotwórcze) dioksyny, furany, benzo(a)pireny oraz trujący tlenek węgla czyli czad. Gdy tłuszcz kapie bezpośrednio na rozżarzone węgle, w dymie pojawiają się wielopierścieniowe heterocykliczne aminy (o działaniu mutagennym). Grill z wykorzystaniem dobrej jakości węgla drzewnego …emituje pyły zawieszone PM10 i PM2,5, benzo(a)piren oraz tlenek węgla (CO). To smogowy, chorobotwórczy koktajl.

Jeśli nie potrafisz żyć bez grilla:

  1. Kup grill elektryczny.
  2. Na tradycyjnym palenisku grilluj rzadko i unikaj wdychania szkodliwego dymu – czyli nie stój za blisko grilla.
  3. Zamiast brykietów i chemicznych podpałek, używaj węgla drzewnego (z drewna liściastego)​ rozpalanego wiórami drzewnymi, sznurkiem konopnym, suchą trawą czy brzozową korą.
  4. Jeśli stosujesz chemiczne podpałki, po rozpaleniu odczekaj 20 minut zanim położysz nad żar produkty do grillowania.
  5. Używaj tacek lub rynienek aluminiowych, aby zapobiec kapaniu tłuszczu na ogień, bo spalający się tłuszcz wydziela węglowodory aromatyczne, w tym benzo(a)piren. Taki smogowy dym przywiera do mięsa i może mieć działanie rakotwórcze.
  6. Grilluj na otwartej przestrzeni, aby zapewnić rozproszenie dymu.​
Przejdź do treści